Изследвания показват, че някои приложения подтикват хората към пластичната хирургия

Изследвания показват, че някои приложения подтикват хората към пластичната хирургия

Година след година милиони хора извършват различни козметични операции. От 2015 г. общият брой на хирургични и нехирургични процедури се е увеличил с почти 10%.

Според статистиката възрастта на тези хора е от 30 до 50 години, но лекарите отбелязват, че всяка година възрастта на техните клиенти значително намалява и дори хора на възраст 18–20 се обръщат към тях.

Според психолозите решението за козметична хирургия се основава на комбинация от физически и психологически фактори. Независимо от това, нарастващата популярност на социалните мрежи и различни видове приложения може да бъде ключов фактор за нарастващата мода при пластичната хирургия.

Facetune2 е отличен пример за приложение за промяна на лицето

Това приложение позволява на потребителите да променят размера и формата на различни черти на лицето, включително носа, устните, веждите и челюстната линия.

През 2017 г. приложението беше най-популярното платено приложение за Apple, с над 20 милиона изтегляния до 2018 г. В скорошно проучване на учени, 20 души на възраст между 18 и 35 години попълниха одобрен въпросник, наречен „Приемане на скалата за козметична хирургия“ и бяха помолени да използват приложението Facetune2 за една седмица.

След използване на приложението, субектите изпратиха своите снимки и попълниха анкетата отново. Установихме, че и мъжете, и жените са по-склонни да обмислят козметични операции след само една седмица на използване на приложението. Интересното е, че използването на приложението не повлия на самочувствието на потребителите през периода на проучване. Този експеримент ясно демонстрира пряката връзка между социалните медии и козметичната хирургия.

Приложения като Snapchat и Instagram също са идентифицирани като потенциално тласкащи към козметични промени

Платформата Snapchat се върти почти изцяло около изображения и в по-малка степен около написания текст. Преобладаващо визуалният характер на приложението принуждава потребителите да се съсредоточат върху външния вид. Добавянето на предварително направени филтри, които променят тона на кожата, изглаждат бръчките и подобряват външния вид на лицето, също създават желание у потребителя да изглежда като на тези филтрирани изображения. Това желание се е превърнало във феномена Snapchat Dysmorphia, където пациентите носят филтрирани селфита на своите хирурзи, за да илюстрират желаните промени, които искат да постигнат в реалния живот.

Такива програми създават мода за перфектно излъчване

Едно от най-големите предизвикателства на социалните медии за определяне на културните стандарти е потенциалът за модни тенденции сред младото поколение. Тъй като хората се сравняват с тези, които виждат в социалните медии, това ги тласка към формиране на идеали.

В случая с Facetune и Snapchat това може да стане с силно редактирани снимки и филтрирани изображения. Потребителите на тези приложения трябва да знаят, че подобни промени изглеждат прости и безобидни и не водят непременно до проблеми, но все пак има рискове в реалния живот. По-добре да не използвате тези приложения.

Психолозите твърдят, че е важно както хирурзите, така и пациентите да са наясно с потенциалните последици от нереалистичните очаквания, които могат да възникнат, умишлено или подсъзнателно, при прилагане на филтър на снимки.

Ако сте склонни към самохипноза или страдате от ниско самочувствие, по-добре е да спрете да използвате горните приложения. Прилагайки ги, рискувате да изкривите вкусовете и предпочитанията си в реалния живот, но най-лошото е, че създавате идеали, които не съществуват в реалността. Ако все още не можете да спрете да използвате Facetune и Snapchat, ограничете ги до минимум. По този начин те ще имат по-малко въздействие върху вас.

Не забравяйте, че естествената красота не може да се сравни с никоя пластична хирургия, затова е важно да се научите да обичате себе си такива, каквито сте.

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 10 =