Основни грешки при менажирането на ресторант

Основни грешки при менажирането на ресторант

За да отворите свое собствено заведение не е необходимо да имате само възможност и голямо желание, а и да подходите доста отговорно. За да имате успешен бизнес и ресторантът Ви да е винаги пълен трябва да умеете да управлявате добре. Това е свързано с много работа, упоритост и търпеливост. За жалост доста хора се провалят по пътя към осъществяване на мечтата си, просто защото допускат някои основни грешки. В тази статия ще Ви посочим нещата, на които трябва да обърнете голямо внимание:

Пренебрегване на местоположението

Местоположението на ресторанта е решаващ фактор за определяне на вашият успех. Клиентите предпочитат да вечерят и обядват на места, които са лесно достъпни и приятни за тях. Ето защо критериите за подбор на обекта, където ще бъде вашият ресторант, трябва да бъдат добре обмислени, преди да инвестирате в дадено място.

Концепцията и темата на ресторанта трябва да се имат в предвид, когато избирате местоположението.

Лошо изпълнение на концепцията

Дори и най-оригиналната идея може да се провали, ако не бъде реализирана както трябва. Доста ресторантьори се провалят точно в това. Те започват бизнесът си с чудесна идея и концепция, но резултатът не е съвсем същият както е бил замислян първоначално.

Планирайте всичко: местоположението, темата на заведението, храната и финансите за управление на персонала. Правете подходящи проучвания и анализи, за да бъдете сигурни, че концепцията на ресторанта ще работи успешно за Вас. Ако е нужно, наемете консултанти, които да Ви помогнат.

Наемане на грешни хора

Персоналът в ресторанта е “гръбнакът”, на който се крепи цялата структура. Изборът на правилният готвач е от голямо значение. Уникалността на ресторанта се създава от храната, която се приготвя именно от него. Приятелски настроеният и усмихнат персонал привлича повече клиенти със своето добро обслужване. Всеки един човек има съществена роля в правилното функциониране на ресторанта и за това трябва да бъде подбиран внимателно.

Игнориране на обучението преди стартиране

Предварителното обучение е друг важен аспект, който трябва да се обмисли. Обикновено собствениците са развълнувани и в стремежът си да отворят възможно най-скоро ресторанта, забравят да обучат персонала. Това е голяма грешка!

Преди да отворите Ви съветваме да отделите известен период за обучение на персонала, за да бъдат запознати с всичко необходимо.

Забравяте за маркетинг и PR

Ако искате да постигнете успех и то още в първите месеци след откриването на ресторанта запомнете, че макетингът е задължителен.

Дори и да казват, че препоръките от доволни клиенти са най-добрата реклама, помнете, че няма как да успеете само с това. Трябва да изберете правилните пътища за маркетигн за Вашият ресторант. И вече не говорим за разлепяне на плакати и раздаване на флаери, а за още по-голяма кампания. Рекламирайте своя ресторант в социалните медии. Можете да използвате инструменти за управление на клиенти (CRM). Предложете им специални отстъпки и купони, които да привличат повече към вашето заведение.

Не управлявате правилно разходите за ресторанта


Когато се “гмурнат” в ресторантьорският бизнес, хората обикновено забравят за някои от разходите (като рейджини) или пък не ги разпределят правилно. Например наемът на обекта никога не трябва да бъде повече от 30% от финансовите разходи. Трябва задължително да пресметнете какъв бюджет ще Ви трябва за доброто обзавеждане, както и за заплатите на персонала. Разходите могат да бъдат проверени чрез внимателно планиране и добро изпълнение.

Не забравяйте също, че оборудването на един ресторант е много важно и именно за това трябва да отделите достатъчно бюджет за закупуването му. Избирайте внимателно качествени стоки, защото това гарантира Вашият успех и повечето доволни клиенти.

Разгледайте сайта ни horecome.com, където бързо и лесно може да изберете всичко за Вашата професионална кухня. Ние гарантираме високо качество и страхотни цени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × five =