7 храни, които развалят зъбите ви

7 храни, които развалят зъбите ви

Миенето на зъби не е прищявка на родителите, както сме мислили в детството. Едва в по-съзнателна възраст разбираме как храната, която ядем и устната хигиена влияят върху здравето на нашите зъби. Ето защо, ако искате да имате красива и снежнобяла усмивка, първо прегледайте менюто си и бъдете внимателни със следните храни:

Сушени плодове

Въпреки примамливата дума „плод“, такива храни не могат да се нарекат добри за зъбите. Сушените кайсии, сини сливи, стафиди и други сушени плодове съдържат висока концентрация на захар, която разрушава емайла. 

Чай

Според резултатите от изследванията, чаят съдържа няколко пъти повече кофеин от кафето. В резултат на това зъбите придобиват грозен жълт нюанс, от който е трудно да се отървете. В допълнение, чаят съдържа флуор, който в излишък има отрицателен ефект върху костната тъкан. Ето защо, опитайте се да пиете не повече от четири чаши на ден.

Картофи

Нишестето, което се съдържа в големи количества, се залепва за зъбите и изчезва само след цялостно измиване с паста за зъби и четка. И докато нишестето остава в устата, то се превръща в захар със слюнка и провокира появата на кариес.

Домати

Обелени, пресни и пасирани в доматена паста, доматите съдържат висока концентрация на киселина, която уврежда зъбния емайл. 

Чипс

Той съдържат много прости въглехидрати, които заедно със слюнката се превръщат в глюкоза и причиняват разпад на зъбите. В допълнение, някои парченца могат лесно да се забият между зъбите и само да влошат ситуацията.

Вино

Бялото вино разрушава емайла, като прави зъбите чупливи и чувствителни. Виното, направено от червени сортове грозде, няма тези свойства, но придава на зъбите грозен сивкав оттенък, от който е трудно да се отървете у дома. 

Боровинки

Само по себе си, зрънцето не нарушава здравето и здравината на зъбите, но твърде честата му употреба води до пожълтяване на емайла. Ето защо, след като ядете боровинки, не забравяйте да си миете добре зъбите.

Още иннтересно от нашия блог – Сервизи и прибори за хранене в ежедневието – кой коплект да изберем?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × two =