7 храни, от които децата най-често получават алергии

7 храни, от които децата най-често получават алергии

Алергията към определени храни се среща най-често в детска възраст. Педиатрите са съставили списък с храни, които трябва да се дават на деца с изключително внимание:

Краве мляко

Повече от половината от всички деца на планетата не могат да понасят протеина, съдържащ се в кравето мляко. Факт е, че до 2-годишна възраст в човешкото тяло обикновено липсват ензими, които улесняват преработката на този протеин. 

Фъстъци

Ядките и особено фъстъците са силен алерген не само за децата, но и за възрастните. Тялото реагира отрицателно на протеините, съдържащи се в тези храни.

Гъби

Друг вид богати на протеини алергенни храни. Освен това гъбите са склонни да абсорбират вредни вещества от околната среда, които, ако бъдат погълнати, могат да провокират силна реакция. Гъбите не се препоръчват за деца под 5-7 години. 

Сладкиши и шоколад

Педиатрите препоръчват да давате шоколад на деца след 3 години, вместо това наблегнете на плодовете. Високото съдържание на какао може да провокира силна алергична реакция, затова е препоръчително да изчакате с черния и тъмен шоколад.

Плодове с ярки цветове

Червените плодове не се препоръчват за малки деца по същия начин като цитрусовите плодове. По-добре да изчакате, докато детето навърши 3-4 години. Зелените плодове се считат за най-безопасните видове, така че е по-добре да започнете с храни като ябълки и круши. 

Пчелен мед

Опасен поради следите от цветен прашец, който може да провокира силна реакция. Можете да започнете да използвате мед само след три години и на много малки порции. 

Яйца

Яйцата също са опасни поради високото си съдържание на протеини. Препоръчително е да започнете да опитвате този продукт след година и половина, а в началото на детето може да се дава само жълтъкът. След това постепенно въведете цялото яйце в менюто му.

Още иннтересно от нашия блог – Сервизи и прибори за хранене в ежедневието – кой коплект да изберем?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 1 =