Родителството – пред и сега

Родителството – пред и сега

Дори при отглеждането на децата от едно поколение има значителна разлика в методите на възпитание, а какво да кажем за хората, които са били родители преди 30-40 години. Начинът на живот се променя, диапазонът от възможности се разширява, все повече информация се предлага в публичното пространство и това се отразява на разбирането ни за майчинството. Помислете за няколко от най-изразените разлики в съвременното родителство и това, което беше преди няколко десетилетия:

Ранна независимост

Едно време дългосрочните грижи не съществуваха, така че беше нормално първокласникът да се прибере сам от училище, да стопли обяда си и да седне да учи уроците си. Това поколение често се нарича „ключът на врата“. Трудно е да си представим съвременни първокласници в същата роля. 

Преквалификация на левичарите

Днес едно дете, което използва лявата ръка не се чувства различно, но в миналото би било превъзпитавано дълго време и принудено да се приспособи към другите. Понякога се стигаше дотам, че лявата ръка бе специално завързана към тялото на децата.

Строги правила при външния вид

Специални прически за момичетата и момчетата определяха външния вид на децата. Момче с дълга коса биваше подигравано и усмивано. Днес има огромен брой прически и за двата пола и няма ограничения в избора им.

Шамарено наказание за неподчинение

Сега педагогиката на силовото наказание е крайно осъдена и дори за шамар по дупето можете да видите възмутени погледи от обществото. В онова време се практикуваше наказание с плесница или колан.

Живот при строг режим

От ранна възраст майките учеха децата да се събуждат и да си лягат по едно и също време, в детската градина и училищното хранене, игрите и съня също бяха по график и дори вкъщи в почивните дни родителите се опитваха да не се разглезят децата си и спазваха предписания график. Съвременните майки често вземат предвид индивидуалните характеристики на детето и адаптират режима към нуждите на бебето.

Още иннтересно от нашия блог – Сервизи и прибори за хранене в ежедневието – кой коплект да изберем?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 10 =