Детето ви избягва погледа ви – ето какво казват психолозите

Детето ви избягва погледа ви – ето какво казват психолозите

Чудили ли сте се понякога какво всъщност мисли вашият мъник? Е, сега можете да прочетете мислите му! Детето ви навършва една година и това е възрастта, когато се опитва да ви последва, усмихвайки се всеки път, когато му засечете погледа.

След няколко месеца обаче всичко започва да се променя в поведението му. Забелязах, че по това време детето започна да избягва погледа ми. Психолог ми помогна да разбера поведението му.

Детето избягва погледа ви

Това е един от най-невинните изрази на вина в детската психология. Той откъсва поглед, когато осъзнава, че е направил нещо нередно. Не утежнявайте ситуацията, не се фокусирайте върху грешката на детето, но обяснете, че има определени правила на поведение, които трябва да се спазват. Ако вашето малко дете е разкъсало книгата, уведомете го твърдо и ясно, че това не е нормално. Обяснете му, че всеки прави грешки, но е важно да ги поправи.

Детето започва да хвърля неща

Вашето мило и добро дете изведнъж започва да хвърля различни неща наоколо, да е капризно или да плаче, а вие не разбирате причината. В повечето случаи това е само признак на скука. Това често се случва, когато родителите са заети със собствен бизнес и не обръщат внимание на бебето.

Отделете време за игра с детето си, поканете го да изрази мнението си с думи, а не с действия. Научете го на прости думи като „уморен“, „ядосан“, „тъжен“, „сънлив“, „скучен“, „прегръдка“ и други. Когато детето изпитва нужда да разхвърля, попитайте го каксе чувства, с какви думи може да опише състоянието си.

Капризно е дори когато изпълнявате искането му

Детето ми обича ягоди и още докато ги режа, той ще се ядоса и тази истерия ще спре чак когатто първата хапка е в устата му. Е, децата са нетърпеливи. Нашата работа като родители е да развиваме търпението им. На тази възраст децата разбират прости неща. Нещо повече, те обичат да играят игри. Ето защо, ако режете ягоди, попитайте детето си за какви други плодове или плодове се сеща. Разсейвайте го, превърнете всичко в игра.

Скрива лицето си при среща с непознат

Това се дължи на факта, че детето се притеснява от среща с непознат. Като възрастни лесно се справяме с подобни ситуации. Децата се страхуват от непознати, така че когато ги срещнат, се опитват да се скрият зад мама или татко, а също така могат да покрият лицата си с ръце или дрехи. Трябва да покажете, че този непознат за детето няма да навреди на никого. Общувайте вежливо с този човек, ръкувайте се на „здравей“ и „чао“. Никога не се карайте с никого пред дете, в противен случай този негатив ще остане в паметта му и то дълго време ще се страхува да не срещне непознати.

Вашето дете не го харесва, когато други деца се приближават до вас

Децата могат да бъдат прекалено ревнуващи единия или и двамата родители. Това произтича от липсата на увереност, че родителите им ги обичат. Може да сте прекалено твърди с детето си. Накарайте го да се чувства в безопасност, като му кажете колко много го обичате. Не сравнявайте детето си с други деца, никога не ги използвайте за пример.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 2 =