Защо бракът не ни прави по-щастливи?

Защо бракът не ни прави по-щастливи?

Всеки човек се стреми към щастлив и дълъг живот. От най-ранна възраст хората имат за цел да намерят перфектния партньор, но поради натиска от страна на роднини, приятели и обществото, те често изграждат отношения с неподходящи партньори.

Ако човек откаже да изгради семейство, тогава е изправен пред недоверие, подигравки и дори презрение. Но бракът и щастието често са несравними елементи и се случва това, че хората страдат в брачния живот.

Бракът не е гаранция за щастие

Някои хора наистина вярват, че ако се оженят или омъжат, те ще бъдат щастливи. Следователно те са небрежни при избора на партньор, искат да започнат връзка буквално с първия човек, когото срещнат. Тези хора изпитват щастие и еуфория веднага след сключване на брак, но след няколко месеца се сблъскват с някои трудности.

Бракът и щастието се съчетават само с правилния избор на партньор. Ако между хората няма добри, уважителни и топли отношения и освен това им липсват общи хобита, тогава те скоро стават напълно непознати един за друг. Започват да се чувстват нещастни в брака.

На въпросът дали щастието зависи от брака, точният отговор на този въпрос е не. Щастието на човек зависи от това колко правилно и внимателно ще избере партньор в живот, с когото ще му бъде удобно, топло и приятно.

Някои хора са нещастни в отношенията, но изпадат в истинска еуфория, когато са сами. Те могат да участват във вълнуващи и приятни дейности, да се съсредоточат върху приятелствата и работата и да пътуват или да се фокусират върху други дейности.

Взаимоотношенията са решение на всички проблеми

Романтичните отношения носят много положителни емоции, ако хората наистина се допълват заедно. Статистиката показва, че дългосрочните връзки имат положителен ефект върху емоционалното и физическото благополучие, но тези ползи важат само за здрави отношения, в които и двамата партньори се грижат един за друг.

Някои хора изобщо не са готови за брак, така че самотата се счита за най-доброто решение за тях. Лесно е да гледаш щастливи, успешни двойки около себе си и да мислиш, че са щастливи само заради брака. Но дори хората, които са женени повече от 10 години, се чувстват преуморени, самотни и неудовлетворени. Това се дължи на факта, че поради силния външен натиск от роднини или общество, те е трябвало да изберат грешния партньор, който не се интересува от чувствата и желанията на половинката си.

Първият човек, когото срещнете, изглежда перфектният партньор

Ако човек е сам дълго време, тогава изпитва сериозен натиск от роднини, съседи, приятели, колеги от работата и други хора. Той започва да изпитва стрес, тъй като се страхува да не остане сам до края на живота си. Затова започва прибързано търсене на възможен партньор. Всеки, когото срещне, изглежда като идеален избор, въпреки че всъщност няма информация за живота на този човек.

Ако сте толкова небрежни към избора на партньор в живота, тогава това ще доведе до наистина негативни последици в бъдеще. Можете да изберете небалансиран, нарцистичен или студен човек, който няма да се интересува от живота на своята половинка. Страданието в брака води до депресия, лошо здраве и други проблеми.

Страх да не съм сам

Обществото е насочено към това, че всеки човек трябва да създаде собствено семейство, следователно, ако до 30-годишна възраст жена или мъж е несемеен, това показва някакви лични проблеми. На такива хора често се подиграват и те изглеждат по-ниски в очите на другите.

Страхът да се откроиш от другите хора води до факта, че хората се страхуват от самотата. Те са готови да изградят отношения дори с онези хора, които изобщо не им подхождат. Страхът от самотата допълнително се засилва в семействата, в които хората са изложени на домашно насилие, което може да бъде не само физическо, но и психическо. Жертвите често толерират това отношение, отглеждайки деца в трудна емоционална среда, тъй като се страхуват да не бъдат осмивани след развод.

Концентрация върху непознати

На първите етапи на общуване всеки човек изглежда интересен и подходящ, но след продължителна комуникация се появяват доста сериозни различия. Те се състоят в различни възгледи за живота, отглеждането на деца или извършването на други действия. Хората, които са уверени в себе си и силните си страни, се разделят с неподходящите партньори.

Но ако човек е зависим от общественото мнение и също е под натиск от роднини и приятели, тогава той може да се съгласи на съзнателно разрушителна и неподходяща връзка. Той се съгласява на брака с надеждата, че ще успее леко да промени възгледите на съпруга/ата си, но обикновено това завършва с бърз развод.

Следователно, за да се постигне щастие в личния живот, е необходимо от самото начало да се подбере правилно сродна душа, оценявайки не само външните данни или материално състояние, но и възгледи за живота, ума, интелигентността и отношението към хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − 3 =